Asunnon vuokraus internetissä

Vuokra-asumisen suosio on kasvattanut suosiotaan jo useita vuosia, vuosien saatossa vuokraustoiminta on myös sähköistynyt. Vuokrakohteita ei enää juurikaan ilmoitella kauppojen ym. ilmoitustauluilla vaan ns. luokiteltujen ilmoitusten sähköisissä versioissa, erilaisilla netin markkinapaikoilla. Perinteisiä suomalaisia asuntojen markkinapaikkoja ovat Oikotie, Etuovi, Vuokraovi sekä Tori. Digitalisaation myötä alalle on tullut myös uudenlaisia toimijoita, markkinapaikan ja välitysliikkeen välimuotoja, kuten esimerkiksi vuokrauksessa Igglo tai Fiksuvuokraus.fi sekä myynnissä mm. Blok tai Dixu.

Asunnon vuokraus verkossa

Eri markkinapaikkojen tarkoitus on yhdistää vuokranantajat ja asunnon hakijat toisiinsa. Siinä missä perinteinen välittäjä laatisi osapuolten välille myös vuokrasopimuksen, uusilla digitaalisilla palveluilla vuokranantajan on mahdollista automatisoidusti tai sähköisesti ja avusteisesti noudattaa samoja prosesseja kuin välittäjätkin. Fiksuvuokraus on end-to-end palvelu, jossa koko vuokrauksen arvoketju on automatisoitu alusta loppuun, Igglo on esimerkiksi palvelu, jossa osapuolten yhdistäminen tapahtuu uudenlaisella tavalla. Vuokranantaja ottaa yhteyttä hakijaan, kun perinteisesti se on ollut aina toisinpäin.

Kun asuntoon on löytynyt sopiva vuokralaisehdokas, tältä tarkistetaan luottotiedot. Luottotietokyselyitä voi tehdä Suomen Asiakastiedon ja toisen saman alan yrityksen, Bisnode Finlandin, verkkopalveluissa. Fiksuvuokrauksen kokonaispalvelussa myös luottotietoraportit ovat osa ratkaisua, mutta yleisesti vuokralaisvalinnassa on siis tarjolla useita sähköisiä ratkaisuita vuokralaisen luotettavuuden arvioimiseksi. Edes vuokrasopimuksen allekirjoittamista ei tarvitse enää tehdä paikan päällä tai kasvotusten. Vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa täysin sähköisesti, esimerkiksi vahvaa tunnistautumista hyödyntäen.

Minkälainen on hyvä vuokrailmoitus

Perinteisiä välitystoimijoita usein moititaan heidän prosessiensa kankeudesta sekä korkeista palkkioista. Alalla on totuttu, että välittäjän palkkio on sidottu ensimmäisen kuukauden vuokraan, joten jo yli vuosikymmenen jatkunut hurja vuokrien nousu, on nostanut välittäjien euromääräisiä palkkioitakin yhtä lailla. On ymmärrettävää, että tästä on seurannut uudenlaisten palveluiden aalto sekä lisääntynyt itsevuokraus eli yksityisten vuokranantajien omien ilmoitusten määrän kasvu perinteisillä markkinapaikoilla. Toisaalta välittäjillä on vuosien kokemuksen ja rutiinien tuomaa tietotaitoa, esimerkiksi laatia vetoava kohdeilmoitus.

Hyvässä vuokrailmoituksessa on laadukkaat kuvat, kattava esittelyteksti sekä riittävästi perustietoa kohteesta. Kuvia olisi tärkeä ottaa vähintään yksi jokaisesta huoneesta, talon julkisivusta sekä mahdollisesti muista tiloista, jotka ovat vuokralaisen käytössä vuokrasuhteen aikana (esimerkiksi tyylikäs talonyhtiön saunaosasto kannattaa tuoda ilmi suomalaisille asunnonhakijoille). Valokuvien lisäksi kohteen pohjapiirros on tärkeä liittää kohdeilmoitukseen, jotta asunnonhakija hahmottaa pohjaratkaisun ja voi arvioida sen soveltuvuutta omaan asunnon tarpeeseen.

Sähköisen asunnon vuokrauksen kulujen verovähennysoikeus

Perinteisesti vuokravälitys- sekä kiinteistönvälitysliikkeet mainostavat palveluitaan täydellä 100 % verovähennysoikeudella vuokratulojen verotuksesta. Tämä vuokranantajan veroetu perustuu verohallinnon ohjeisiin vuokratulojen verotuksessa tehtävistä vähennyksistä ja hyväksytyistä kuluista. Vuokranantaja voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessaan kaikki sellaiset kulut, jotka liittyvät vuokrauskäytössä olevan asunnon vuokraustoimintaan. Näitä kuluja ovat siis yhtä lailla välitysliikkeiden palkkiot kuin erilliset internetpalvelutkin, joita vuokranantaja voi käyttää asunnon markkinoinnissa sekä vuokrauksessa. Myös vuokranantajana toimimiseen liittyvät koulutukset ja koulutusmateriaalin voi vähentää verotuksessa.

Samankaltaisia artikkeleita